INFOsáv

Mindig büszke voltam arra, hogy nekem újat nem tudnak mutatni...., aztán jött a barátnőm és...  Katt ide!

dottedline.gif

 

Technikai leírások:

Mi is az a decoupage?

A szalvéta felragasztása

Térhatású díszítések


A decotransfer használata


Stencilezzünk!

Vegyszerekről általában

Akrildíszek szalvétázása

dottedline.gif ppp4.jpg

Cadence


Itt Európa közepén a már megszokott márkák felhasználása közben picit elzárjuk magunkat a külvilágtól. Átvesszük az adott márka országának stílusát és egyre többször bukkanunk rá az átfedésekre, amit ez a lassan már belterjessé váló hobbipiac nyújt számunkra.

Belterjes bizony, hiszen az ötletek és megvalósításaik nem lesznek sosem függetlenek a piac és a versenytársak kínálatától és óhatatlanul egy árverseny közepében találjuk magunkat, ahol az eredetiség beáldozásra kerül a bevétel garantálása érdekében.

elephant2.jpgEbből a megszokott világból kimondottan felüdülés kitekinteni tőlünk messze lévő országok szokásaira.
Olvastál már Argentína, Új-Zéland, Dél-Afrika, Irán, de akár a közelebb eső Törökország hobbizási szokásairól?!

Vajon ők hogyan használják az alapvető hobbi-vegyszereket és mi módon jelenik meg alkotásaikon az örökölt motívumvilág?

Efféle kíváncsiság vezetett, amikor Európa kiállításai után kíváncsi lettem tőlünk eltérő kulturális hagyományokkal rendelkező országok hobbi-szokásaira.

Így lettem figyelmes a török Cadence termékeire – és magával ragadott valami máig megfogalmazhatatlan...


Özlem, Güven és Kuksal – a Turanok


Felvettem velük a kapcsolatot és nem sokra rá a Boszporusz ázsiai partján voltam.
A látvány az illatok a hangok, a kedvesség, amivel fogadtak és a cég profizmusa lenyűgözött.

cadence_turan.jpgA Turan fivérek és Özlem fogadott, a naphosszat tartó beszélgetés alatt könnyen megtaláltuk a közös hangot.
Számomra rögtön kiderült, hogy a cég fiatal tulajdonosai kellő frissességgel tudnak diktálni, és az általuk kínált alapvető vegyszerek mellett a valóban innovatív termékek megalkotására is képesek. Lelkemnek pedig jót tett, mikor megtudtam, korábban találkoztak már hobbilaboros munkáimmal.

A nem prostituált választékuk bemutatása számomra külön élmény volt; itt kaptam meg azt, ami miatt ilyen messzire utaztam.
A miénktől eltérő díszítési kultúra tele volt ínyencséggel, sablonos megoldások helyett részleteiben is izgalmas bemutatódarabokat mustrálhattam. Közben persze hatalmasakat nevettünk, mert a török szavak nekem felértek egy nyelvtörővel és mire sikerült megtanulnom egy szót rendesen levert a víz. Egész nap a Çatlatma (kb.: ccsatlatma) szót csattogtam és mire megtanultam, mit is jelent az iyi günler, már este lett.

marvanyozas.jpgÉrdekes volt beszélgetni arról, náluk miféle szokások vannak, mi az általuk ellátott környező országok aktuális divatja és melyek az ottani sikertermékek és alkalmazások.

A hobbivegyszerekről majd úgyis sokat fogok még írni a konkrét termékismertetőkben, addig csak néhány érdekesség: náluk a decoupage papír évekkel ezelőtt volt nagy divat, most kezdenek egyre többen szalvétázni, a rizspapírt drágának találják, ezért nem forgalmazzák, de a decoupage náluk mindezek mellett mégis inkább a deco-transferrel a „hagyományos”.

Velünk ellentétben náluk a tárgydíszítésben megjelenik az örökölt kultúra is; külön sorozatokat kínálnak a történelmi eseményekről (oszmán sorozat), hagyományos népi díszítőmotívumokról, és szívesen alkalmazzák az tradicionális márványozás hobbiváltozatát.

 

 Izgalmas színvilág és bőséges aranyozás

Ha azt hallom, Isztanbul, máig az onnan behozottaranyozas.jpg aranyékszer-sztereotípia jut eszembe – nem véletlenül, hiszen a csillogás és arany hatások kiemelt szerepet kapnak arrafelé. És természetesen nem csak az ékszerekben; az épületek külső és belső díszítményei is fülledtek a sok aranytól és csillogástól.

A belső berendezés és a tárgyak kialakított formái, ívei szintén egy új világba kalauzoltak, ahogy a többségében buja rózsával, temérdek indával és kacskaringóval díszített tárgyak is.

A magyarországi díszítéshez képest a tárgyak sokszor karakteresebben, feltűnőbben díszítettek. Izgalmasságukhoz a részletesség is hozzájárul: egy tárgyon belül több anyagot és több technikát alkalmaznak, a részletek gondosan kidolgozottak.
Több teret adnak az alkotó énnek is: szívesen festik maguk a motívumokat, indákat, de a térhatású mintákat is, nem korlátozódnak csak decoupage-ra.

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én, ha egy új alkalmazást látok, rögtön beindul a fantáziám. Hogyan lehetne saját ízlésvilágomban alkalmazni és hogyan tudnám az itthoni szokásos tárgyakra azt ráhúzni - és persze rögvest agyalok, valóban annyira élvezetes az adott technikát, hobbivegyszert használni, mint ahogy azt gondolom?!

Közben persze nem tudok szabadulni a ki_akarom_próbálni most_rögtön már-már nyomasztó érzésétől..., és azt gondolom, hogy Te is ezt fogod érezni...
(én szóltam! Smile)

2010. 07. 26. 10:02
Léhner Csilla

Hozzászólások 

1
paGi 2011-02-08 22:09
Kedves Csilla!

Éveken át csüngtem a blogodon és nem nagyon értettem a hallgatást.
Mindig is imádtam a stílusodat, az érthetőséget és ahogy korrekten mindent leírtál.
Új feladat... Gratula
Kívánok sok, sok erőt. Az áruház nagyon klasz.
Sok sikert!

paGi
Válasz
2
Léhner Csilla 2011-02-10 12:31
Köszönöm

Nagyon remélem, hogy most is adok majd okot a csüngésre - egy biztos, hogy a termékek, amiket sikerült beszerezni, nagyon-nagyon izgalmasnak tűnnek számomra!
Válasz
3
Leczki Zsoltné 2011-05-13 10:27
Kedves Csilla!
A Pentacolor oldalon találtam meg először a leírásaidat a deku termékek elkészítéséről, fantasztikusak és leginkább azt élvezem hogy mint kezdő értem mit is kell tennem egy egy technika alkalmazásánál.Érdeklődnék hogy tartasz-e valamilyen tanfolyamot,ese tleg oktatást??Teljesen lenyűgöz hogy mennyire tehetséges vagy.
Válasz
4
Csorjáné Léber Ildik 2011-10-03 21:50
Örülök, hogy már török anyagokkal is bővül a dekoupage imádók felhasználói lehetősége.
Már olvastam a török vegyszerek kiváló minőségéről. Sokszor voltam Istambulban, és mindig lenyűgöztek az ott készült tárgyak díszítettsége. Soha nem jöttem haza valamilyen
szép, az országra, vallásra jellemző tárgy nélkül.
Gratulálok az új üzlethez, ami lehet csak nekem új.
Válasz
5
L.Csilla 2011-10-06 05:29
Már olvasható a blog/aktuális oldalán a tanfolyamról szóló értesítő és természetesen hírlevélben is mindig értesítem a feliratkozottak at az épp aktuális tárgyról! :)
Válasz
6
L.Csilla 2011-10-06 05:38
Kedves Ildikó!

Engem is elvarázsol a török dízsítési kultúra! :) Nagyon remélem, hogy sikerül majd úgy adaptálni, hogy az itthoni környezetben se legyen hivalkodó és ne hasson túúúl giccsesnek.
De jó, hogy van miből kiindulni:)
Válasz

Kérdésed, vagy véleményed van?
Írd le! Jelentkezz be és akkor ezt a sok mezőt nem kell kitöltened

Biztonsági kód